Muiden

Bezoek het eeuwenoude kasteel Rijksmuseum Muiderslot, neem een boot naar Forteiland Pampus en wandel over de vernieuwde vestingwallen van onze vestingstad Muiden. Beleef de gezellige vestingstad vanaf een terrasje met uitzicht op de haven vol traditionele zeilschepen en de Groote Zeesluis.

 

Wat wil jij zien en doen in Muiden?

Actief en natuur in Muiden

Cultuur in Muiden

Duik in de historie van Muiden

Lifestyle van Muiden

Met vrienden of familie gezellig eten of borrelen bij een van de restaurants en wandelen langs de knusse kleine winkeltjes, Muiden staat garant voor een gezellig dagje of avondje uit.

Kom Muiden proeven en beleven

Muiden

In de unieke vestingstad Muiden dateren de eerste vestingwerken uit het einde van de veertiende eeuw. Muiden vormde eeuwenlang een belangrijke schakel in de Hollandse Waterlinie. In 1852 werden de verdedigingswerken aan de overzijde van het havenfront versterkt met een bakstenen torenfort. In 1874 begon de bouw van het zogeheten Muizenfort en de kazerne in Muiden. Het Muizenfort is gebouwd tussen 1874 en 1877. Het fort is onderdeel van de vesting Naarden en telt negen grote ruimtes, waarvan de twee kanonkazematten, met ieder drie schietgaten, de belangrijkste zijn. Van hieruit kon men de bruggen, dijk en trekvaart onder vuur nemen. Het gebouw is bomvrij, zeer bijzonder gezien de jaren waarin het dienst deed. 

Sinds 2018 is er het bezoekerscentrum Vesting Muiden gevestigd. Een permanente multimediale expositie laat de historische ontwikkeling van Muiden door de eeuwen heen zien, inclusief de rol die de plaats speelde in de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De vesting Muiden werd in 1892 opgenomen in de Stelling van Amsterdam en werd daarmee van belang voor de verdediging van de Vechtmonding en de daarin gelegen sluizen, de zeedijk in de richting van Muiderberg en de Naarder trekvaart.