In Gooise Meren vind je 13 kerken en bijna 500 monumenten. Niet alleen in de twee vestingsteden Naarden en Muiden wandel je van het ene naar het andere monument, ook Bussum en Muiderberg hebben enkele (soms goed verborgen) monumentale pareltjes.

Monumentaal Gooise Meren

Niet alle kerken en monumenten zijn open voor publiek, maar er is wel een aantal dat regelmatig iets organiseert, zoals een voorstelling of bijeenkomst. De Kerk aan Zee in Muiderberg, maar ook de architectonisch bijzondere Spieghelkerk in Bussum, die in 1924 werd gebouwd en ontworpen door architect Theo Rueter zijn open voor publiek en het bezoeken meer dan waard.

De Grote kerk (Sint-Nicolaaskerk) in Muiden luidt nog iedere avond haar klok. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat Muiden stadspoorten had. De klok werd geluid voordat de poorten sloten, als teken voor de bewoners om naar huis te gaan voor het avondeten. In veel gevallen aten de mensen in die tijd 's avonds pap, vandaar de naam papklok. De kerk is een laatgotische pseudobasiliek uit het begin van de 15e eeuw, waarvan de toren dateert uit de 12e eeuw.

Alle monumenten hebben een eigen aanbod en een eigen verhaal.

Bekijk ons overzicht

Kerken en monumenten - Leer ze kennen door ze te bezoeken

Veel erfgoed heeft een beschermde status, in de vorm van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument. De meeste locaties hebben een eigentijdse invulling gegeven aan de activiteiten. Zo worden er in de Grote Kerk Naarden regelmatig exposities, concerten of voorstellingen georganiseerd. De Verlosserkerk in Bussum krijgt een nieuwe invulling met evenementen en workshops voor jong en oud. Op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg kun je meer te weten komen over de Joodse religie en gedachtegoed. Ook Muiden heeft voor een aantal monumentale panden een nieuwe bestemming gevonden; zo heeft het Muiderslot het oudste podium van Nederland en worden er in de kazerne van Muiden veel activiteiten georganiseerd.