Naarden - Zoveel meer dan een oude vestingstad

Naarden-Vesting is de best bewaarde authentieke vesting van Nederland en de belangrijkste vesting in de Oude- en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast is de stad en haar omgeving rijk aan historische iconen en verhalen die het verdienen om ontdekt te worden. Naarden-Vesting is een stad in balans waar gasten welkom zijn.
De vesting wordt omringd door de unieke groene gebieden, het Naardermeer en het Naarderbos. Waar het Naardermeer veel natuurschoon biedt is het Naarderbos een heerlijke omgeving om te watersporten en spelen.  

Naarden, terug in de tijd

Naarden, gelegen op een zandrug aan de oever van de voormalige Zuiderzee, vormde vroeger de enige toegangsweg vanuit het oosten naar het Graafschap Holland en de koopmansstad Amsterdam. Vanwege de militair strategische ligging ontwikkelde Naarden zich in de loop der eeuwen tot één van de belangrijkste vestingsteden van ons land waarom vaak is gevochten. Naarden-Vesting vervulde zo een belangrijke rol in de strijd voor de vrijheid van een onafhankelijk Nederland.

Naarden heeft een ruige geschiedenis die ver terug gaat in de tijd. Zo was er tijdens de Tachtigjarige oorlog ‘Het bloedbad’ van Naarden. Waarbij een groot deel van de bewoners werd vermoord en de stad grotendeels werd vernietigd. Na de Franse overheersing, waarbij Napoleon persoonlijk de vestingwerken van Naarden kwam inspecteren, kwam Koning Willem I aan de macht. Een van de eerste dingen die hij deed was het verbeteren van de nationale defensie met de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als onderdeel van de waterlinie behield Naarden haar functie als belangrijke vestingstad.

In de 19e eeuw werd de vesting versterkt met de toevoeging van mortierkazematten en schuilruimten. In 1926 werd de vestingwet opgeheven en verloor Naarden-Vesting haar functie als verdedigingswerk. Tijdens de mobilisatie aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd de vesting voor de laatste keer in staat van paraatheid gebracht. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 gaf Nederland zich over. In de moderne oorlogsvoering bleken vestingen en waterlinies achterhaald voor de landsverdediging.

Breng een bezoek aan deze historische stad en leer nog meer over deze en andere belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Beklim de kerktoren, bekijk de forten en bunkers en wandel met een stadsgids over de klinkers op weg naar het verhaal van vroeger en nu.