Gooise Meren heeft een boeiend verleden en historische verhalen die op unieke wijze verteld worden in wandelroutes, voorstellingen en exposities. Ook in diverse monumentale panden, forten en musea wordt de geschiedenis van Gooise Meren verteld.  Bezoek Muiden en ontdek waar en hoe Graaf Floris V en zijn tijdgenoten geleefd hebben. Meer aan op Forteiland Pampus en leer meer over hoe het was om te leven in oorlogstijd. Wandel de gedichtenroute in de Vesting van Naarden en breng een bezoek aan het Comeniusmuseum.

Waarom heeft Naarden een standbeeld van Comenius?

Op de marktstraat in Naarden-Vesting, naast de Grote Kerk, staat het standbeeld van Jan Amos Comenius. Comenius heeft een grote invloed gehad op het denken, de cultuur, het onderwijs en de filosofie in Europa. Het in 1957 gemaakte beeld is een schenking van de regering van Tsjechoslowakije. Het bronzen beeld is 3.60 meter hoog en is geplaatst op een 2.40 meter hoog granieten voetstuk. Maar wie was Comenius eigenlijk en wat heeft hij voor Naarden betekent? Dit ontdek je allemaal in het Comenius museum, dat gevestigd is in de Comeniuskapel. Een prachtige kerk die is gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw en terecht is gedoopt tot rijksmonument

naar Comenius Museum

Historische verhalen - Gooise Meren; een bron van historische verhalen

Door heel Gooise Meren zijn zogenaamde “stolpersteine” oftewel struikelstenen geplaatst. Ze hebben een plaats gekregen op twintig plekken waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse bewoners werden opgepakt en afgevoerd. Ook is er in 2020 een gedenkroute langs twintig locaties in Gooise Meren geopend. Deze locaties vormen een afspiegeling van wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld in Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg: oorlogshandelingen, bezetting, vervolging, verzet, verraad en bevrijding.