Gooise Meren is rijk aan forten en vestingwerken. Van het Muiderslot en de Vestingwerken in Naarden tot Fort IV in Bussum, er is veel te bezoeken en beleven op historisch gebied. Op Forteiland Pampus, in Fort C en in de Gele Loods kijk je je ogen uit en kun je alle kennis verzamelen over ons culturele erfgoed.

Vestingsteden van Gooise Meren

Gooise Meren heeft twee prachtige vestingsteden. Naarden en Muiden. Beide steden zijn bijzonder door hun mooie historische panden, smalle steegjes en vestingwerken. Ook de vestingwallen, in eerste instantie neergezet om de vestingsteden te beschermen, zijn een bezoekje waard. Je kunt de twee vestingsteden zelf ontdekken of op pad met een lokale gids, die je alles kan vertellen over de omgeving. In Naarden-Vesting boek je deze bij bezoekerscentrum de Gele Loods en in Muiden helpt gids Guus Kroon je graag verder.

Naar de vestingsteden

Forten en vestingwerken - Leer ze kennen door ze te bezoeken

Alle forten en vestingwerken van Gooise Meren zijn te bezoeken. Elke plaats heeft zijn eigen bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt vinden. Sinds september 2021 is de Gele Loods geopend, het bezoekerscentrum van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je kunt een prachtige fietstocht maken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie of een bezoek brengen aan het Vestingmuseum in Naarden. Een wandeling over de vestingwallen in Muiden of Naarden is ook de moeite waard.  En heb je het unieke Fort IV in Bussum nog nooit bezocht? Dan moet je dat echt eens doen!  Een bezoek aan het Muiderslot is ideaal te combineren met een boottochtje naar Forteiland Pampus. Er is veel te beleven op historisch gebied in Gooise Meren, voor jong en oud.