Gooise Meren barst van de historie en cultuur. Onze twee vestingsteden, één middeleeuws kasteel, het forteiland, de zeven forten en vestingwerken maken allemaal deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie  en staan niet zonder reden op de UNESCO werelderfgoedlijst. De rijke historie van deze omgeving gaat terug naar de middeleeuwen, er is dan ook een groot aantal belangrijke personen die er in het verleden historie hebben geschreven. De monumenten en kerken zijn zeker een bezoekje waard. Bovendien heeft Gooise Meren een prachtig en divers aanbod aan kunst en cultuur. Kortom; ontdek Gooise Meren!

Historische verhalen

Gooise Meren heeft een boeiend verleden en mooie historische verhalen die op unieke wijze verteld worden in wandelroutes, voorstellingen en exposities. Ook diverse monumentale panden, forten en musea maken de geschiedenis van Gooise Meren tastbaar.

 

Historische verhalen

Kerken & monumenten

Het cultureel erfgoed van Gooise Meren bestaat onder andere uit een groot aantal kerken en monumenten. De Grote Kerk (Sint Vituskerk) in Naarden kent iedereen, maar ook Muiden heeft een prachtige Grote Kerk (Sint-Nicolaaskerk). In Muiderberg staat aan het einde van de Zeedijk de Kerk aan Zee. De kerk heeft niet altijd zo dicht bij het water gestaan, maar door vele stormen kwam de zee steeds dichterbij. Zoals in 1916, toen in één keer 100 meter van de kust werd afgeslagen. De aanleg van de dijk tussen de Zuiderzee en de kerk heeft erger kunnen voorkomen.

Alle drie worden ze, naast de reguliere diensten, ook gebruikt voor optredens en exposities.

 

Kerken & monumenten