Maak kennis met Nadiia Nosenko uit Naarden, een ondernemende dame die van origine uit Oekraïne komt. Nadiia kwam in mei 2022 naar Nederland via een relocatie programma georganiseerd door haar werkgever Vodafone Oekraïne, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Lees meer over Nadiia haar ervaringen in Oekraïne, hoe ze Gooise Meren ervaart en het prachtige evenement ‘Lucht’ dat op 5 en 6 juli in Amsterdam plaatsvindt in Amsterdam. Een evenement georganiseerd door een team van Oekraïners met als doel een verbinding te creëren tussen de Nederlandse en Oekraïense cultuur.


Blijven of vluchten

In mei 2022 kwam Nadiia via het werknemers- en familie relocatie programma terecht in Nederland. Bij de start van de oorlog kwamen Nadiia en met haar vele Oekraïners voor een onmogelijke keuze te staan: haar geboorteland verlaten of ten koste van alles in Oekraïne blijven. Na een maand in een schuilkelder te hebben gezeten heeft Nadiia besloten dat veiligheid voorop stond. Ze heeft toen van de gelegenheid gebruik gemaakt die Vodafone-Ziggo aanbood en is samen met 110 andere mensen van Vodafone Oekraïne, hoofdzakelijk vrouwen en kinderen, naar Nederland gekomen.

Nadiia haar familie is nog in Oekraïne. Haar vader, een gepensioneerde militair, voelt tot op de dag van vandaag nog een sterke verbinding met zijn land en weigerde Oekraïne te verlaten omdat hij er van overtuigd is dat hij zijn land kan bijstaan in deze moeilijke tijden. Haar moeder ondersteunt haar man in dit besluit en staat nog steeds aan zijn zijde. Nadiia’s besluit om haar land te verlaten en de keuzes van haar familie te respecteren valt haar nog steeds enorm zwaar.

De relocatie naar Nederland bracht enorm veel onzekerheid en stress met zich mee. Ze hadden geen flauw idee wat ze moesten doen of waar ze terecht zouden komen. Dat terwijl er grote zorgen waren voor de familie die achter was gebleven.
Toch ervaarde Nadiia en haar mede-landgenoten, de situatie in acht genomen, de relocatie als zeer positief. Niet alleen was er sprake van extreem goede zorg vanuit Vodafone-Ziggo, zowel tijdens de reis als na aankomst, ook de ondersteuning in de daaropvolgende periode in Nederland was en is uitstekend.
Bovendien bevinden Nadiia en haar collega’s zich in een bijzondere positie: ze ondersteunen vanuit Nederland met hun werk voor Vodafone Oekraïne de zeer cruciale (mobiele) infrastructuur in Oekraïne. Zo kunnen ze op afstand en vanuit een veilige situatie toch hun familie en hun land bijstaan.

De oorlog in Oekraïne heeft diepe wonden achtergelaten. Families zijn uit elkaar gerukt, mensen kunnen niet langer naar hun geboortedorp, hun huizen. Plekken waar ze warme herinneringen aan hebben kunnen ze mogelijk nooit meer naar terug of bestaan simpelweg niet meer. Daarnaast zijn er continue zorgen over zij die zich in de conflictzone bevinden of aan het front staan. Routines, stabiliteit en veiligheid zijn niet langer vanzelfsprekend. Maar toch, zegt Nadiia, heeft het ze gesterkt. ‘We waarderen elk moment als nooit tevoren, we vinden ongekende ondersteuning bij elkaar en hebben ons nog nooit zo verbonden gevoeld aan ons land en zijn dankbaar dat we op deze manier vanuit Nederland ondersteuning kunnen bieden.’

 

Energie steken in het positieve: Festival Lucht

Nadiia en haar landgenoten zitten niet stil. De oorlog in Oekraïne is voorlopig nog niet voorbij en ze willen heel erg graag integreren in de Nederlandse cultuur. Ze doen aan vrijwilligerswerk, ze werken, hun kinderen gaan naar lokale scholen, leren Nederlands en doen mee aan sport.
Daarnaast laten ze Nederland ook graag kennis maken met wie zij zijn en al het moois en lekkers waar Oekraine ook voor staat. Om dat te delen wordt door de Oekraïense samenleving het festival ‘Lucht’ georganiseerd. Dit evenement is gevuld met cultuur en een warme sfeer. Heerlijke Oekraïense keuken, stijlvolle Oekraïense kleding- en sieradenmerken, kids club, muziek en nog veel meer! Dit bijzondere evenement heeft zijn weg al gevonden naar Haarlem, Singapore en Bratislava.
De naam ‘Lucht’ is gekozen omdat dat ‘alles is wat ze nodig hebben’. Lucht om te ademen is het symbool van vrijheid en een nieuw leven.

De grondleggers van dit evenement zijn twee zeer getalenteerde Oekraïense dames, namelijk styliste Anastasiia Melnyk en fashion fotografe Mariia Vyshnivska. Het doel van het evenement is om een brug te slaan tussen Oekraïne en Europa, om wederzijds begrip te creëren en beter te kunnen integreren in de samenleving, dit met behulp van een waanzinnig evenement.
Er worden zowel Nederlanders als immigranten uitgenodigd om deel te nemen aan dit gezinsvriendelijke festival waar je kunt genieten van heerlijk Oekraïens eten, gastvrijheid, muziek en een open dialoog kunt voeren om wederzijds begrip en vriendschap op te bouwen. Dit evenement vindt jaarlijks plaats op verschillende locaties.

Nadiia haar rol is om de beste Oekraïense merken kleding, accessoires en sieraden te vinden en te selecteren en deze veilig te bezorgen vanuit Oekraïne en terug. Ze werd geïnspireerd door de levendige sfeer tijdens haar eerste bezoek aan het evenement en wist meteen dat ze deel wilde uitmaken van het evenement. Ze is waanzinnig trots op haar cultuur en ze laat graag zien dat Oekraïne veel meer is dan alleen de verhalen over oorlog uit het nieuws. Dat er ook heel veel moois te delen is.

Kom ook

Wil je kennis maken met de Oekraïense cultuur en een geweldige tijd hebben met het hele gezin? Houd dan de planning van het evenement in de gaten!

Ontdek Lucht Events