Gerda van Ham - Lezing over John Everett Millais 'Pre-Rafaëllieten' I Podium deMess

Lezing over John Everett Millais 'Pre-Rafaëllieten'

Zijn schilderijen zijn hallucinerend knap geschilderd, Millais was een beeldend kunstenaar van de buitencategorie. Toch is zijn naam mi…

Lezing over John Everett Millais 'Pre-Rafaëllieten'

Zijn schilderijen zijn hallucinerend knap geschilderd, Millais was een beeldend kunstenaar van de buitencategorie. Toch is zijn naam minder bekend dan William Morris en Dante Gabriël Rosetti. In deze lezing verplaatsen we ons naar het Victoriaanse tijdperk. Engelse kunstenaars als Millais zetten zich heftig af tegen de academische kunst voorgeschreven door The Royal Academy. Millais zocht zijn heil en inspiratie in bezielde Middeleeuwse kunst. De beweging begon in 1848 met de oprichting van een genootschap, een brotherhood, met als belangrijkste exponenten Millais en Dante Gabriel Rosetti. De oprichters en hun volgelingen lieten zich bedwelmen door mythen en sagen uit de roemruchte Engelse literatuur en poëzie. Typerend zijn de contrastrijke kleuren en hyperrealistische aandacht voor details en versluierde symboliek. Romantiek pur sang, gelardeerd met verhalen en biografische kanttekeningen. In onze huidige tijd is het volstrekt ondenkbaar dat vrouwen geschilderd kunnen worden met de parfum van ontloken rozen na een regenbui. Waarom zijn deze schilderijen van Millais zo schokkend modern? Denk aan zijn beroemde Ophelia. Kunnen wij ons nog verplaatsen in deze Victoriaanse en duivelse verlokkingen? Guilty Pleasure!

Deze lezing van Gerda J. van Ham, kunsthistorica, docent en journalist, zal worden geïllustreerd met een power point presentatie.

Wanneer

  • Dinsdag 16 april 2024 om 14.30 uur

Prijzen

  • € 13,50

Locatie